3. 6. 2020

Jednodňový výlet Hanušovce nad Topľou - Skrabské

         Tento rok budeme asi skôr preferovať jednodňové výlety, a tak stále hľadám, kde by sme mohli zájsť a niečo nové a zaujímavé spoznať. Chceme deťom ukázať, čo najviac a chceme, aby si  naše výlety pamätali a spomínali na ne s láskou, radosťou a humorom. Veď na takom výlete sa môže hocičo stať.
Zväčša sa tieto výlety realizujú v nedeľu, kedy máme obaja voľno (teda, ja mám voľno stále). Nová situácia nás nútila hľadať možnosti výletu v prírode, kde je šírenie nákazy menšie. A tak sme aj urobili. Budeme sa držať jedného pravidla, aby cesta netrvala dlho, aby sme veľa hodín nestrávili v aute, ale skôr niekde vonku.



Plán bol HANUŠOVCE NAD TOPĽOU A SKRABSKÉ.

Do Hanušoviec je to zo Svidníka  41 km, zo Stropkova 36 km, z Bardejova cca 47 km, zo Sabinova 41 km, z Prešova 23 km, z Vranova nad Topľou 24 km, z Humenného 49 km, z Michaloviec 56 km. Z každého tohto mesta je to do jednej hodiny.

KAŠTIEĽ HANUŠOVCE NAD TOPĽOU

      Kaštieľ je otvorený od 8.00 hod počas týždňa a cez víkend je otvorený od 14.00 do 18.00 hod. Rodinná vstupenka je za 8 €. Viac informácií nájdete TU
V kaštieli sa nachádza vlastivedné múzeum prevažne z vranovského regiónu. Kaštieľ dýcha históriou a určite si na svoje prídu deti i rodičia. 
Kaštieľ bol postavený v prvej polovici 18. storočia a kedysi patril významnému uhorskému rodu Dessewffy. Ku kaštieľu patrí rozsiahly park a v múzeu môžete vidieť cenné zbierky z prírody a histórie regiónu. Je to impozantný renesančno-barokový Dežofiovský kaštieľ, ktorý púta svoju pozornosť najmä robustnými obrannými vežami.


       Neďaleko Dežofiovkého kaštieľa stojí menší Šošovský kaštieľ, ktorý však nie je sprístupnený, ale taktiež je národnou kultúrnou pamiatkou.


     Súčasťou kaštieľa je ARCHEOPARK, vďaka ktorému sa môžete premiesniť do praveku a stredoveku. V archeoparku nájdete výrobné prístrešky z doby bronzovej, hrnčiarsky z doby laténskej a kuchynský z včasného stredoveku. Pobehujú tam zvieratá a všetkého sa môžete dotýkať, poprípade vyskúšať. Živý archeopark je interaktívny a odnesiete si odtiaľ zážitky, kde sa ocitnete v minulosti. Pre deti to je raj.


HANUŠOVSKÝ VIADUKT
 
      Táto technická pamiatka je dodnes najdlhším železničným mostom postaveným v oblúku nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Koľajnice sú na najvyššom mieste štyridsať metrov nad zemou. Hovorí sa, že tento viadukt nikdy nespadne, lebo každý pilier má pod sebou základ hlbší, ako je jeho výška.

Takmer 390 metrov dlhý Hanušovský viadukt dokončili v roku 1943. Stavali ho väzni z neďalekého koncentračného tábora a slávnostne ho otvoril prezident fašistického štátu Jozef Tiso. Jeden pilier vyhodili do vzduchu partizáni Čapajevovci v auguste 1944, aby zabránili prechodu Nemcov na východný front. Oprava bola však rýchla. V januári 1945 úplne zničili viadukt Nemci, keď ustupovali pred Rusmi.  Konštrukcie boli prerezané, zhodené z pilierov a ležali skrútené dolu v údolí. Opravili ho až v roku 1947.
Hanušovský viadukt sa nachádza neďaleko kaštieľa, stačí len prejsť smerom dole k bytovkám a po pravej strane sa bude tiahnuť. Určite je neprehliadnuteľný a nie je možné ho nevidieť. Krásny výhľad na tento viadukt musí byť niekde z lúky z kopca, no to sme my neabsolvovali. Snáď nabudúce. 



LOM SKRABSKÉ

    Trinásť kilometrov smerom na Vranov nad Topľou sa nachádza dedina Skrabské, kde je tento lom. Asi po 10 km po hlavnej ceste odbočíte doľava smer Vyšný Žipov a Skrabské. V dedine Skrabské sa dostanete na križovatku, kde vedú cesty rovno - doľava - dvakrát doprava. Treba ísť doprava (prvá odbočka na križovatke), potom mierne doľava a  stále rovno. Neobávajte sa, keď uvidíte osadu našich spolubčanov, treba cez ňu prejsť a na konci cesty nájdete improvizované parkovisko. Ste v cieli!
Lom Skrabské je dávno opustený a spodnou vodou zaplavený lom, kde sa kedysi ťažili vápenité sliene. Dejiny lomu sú späté s prvou modernou cementárňou na Slovensku z roku 1856. Kameňolom sa zmenil na jazero, ktoré očaruje svojou krásou a tyrkysovou farbou vody, čo vytvára romantickú scenériu. Voda v lome je čistá a v lete sa využíva i na kúpanie, ale len na vlastné riziko.
Jedinou a snáď najvčšou nevýhodou lomu je, že na jeho brehu je veľa odpadkov všakovakého druhu, či už od turistov alebo od spoluobčanov. To nepridáva na kráse kameňolomu. Určite však stojí za návštevu.


Ak sa Vám tip páči, napíšte mi. Ak ste boli na týchto miestach tiež napíšte. Pre viac  fotiek sleduj instagram.

Dovýletovania 

*m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára