4. 7. 2020

Jednodňový výlet za drevenými kostolíkmi


      Drevených kostolíkov sa na Slovensku zachovalo približne 60 z 300. Drevené kostoly sú špecifickým príkladom sakrálneho staviteľstva. Ľudoví stavitelia v nich častokrát vyjadrovali harmóniu duše človeka s prírodou a snahu odpútať sa od každodenných povinnosti. Mnohé drevené kostoly aj dnes slúžia na bohoslužbu. Kostoly postavili bez kovových častí, napríklad klincov, a bez veže. Skupina týchto kostolov je svedectvom o spolužití rôznych náboženských vierovyznaní v tejto oblasti.

V roku 2008 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO osem drevených kostolov. Sú to drevené rímsko-katolícke kostolíky v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické artikulárne chrámy v Kežmarku, Leštinách a Hronseku, ale aj svätostánky východného obradu v Bodružali, Ladomirovej a Ruskej Bystrej. Tieto patria v slovenskej časti Karpatského oblúka k tým najväčším a najzaujímavejším sakrálnym skvostom, ktoré Slovensko môže svojim návštevníkom ponúknuť.


Do Dobroslavy je to zo Svidníka  8,5 km, zo Stropkova 21 km, z Giraltovice 36 km, z Bardejova cca 43 km, zo Sabinova 80 km, z Prešova 62 km, z Vranova nad Topľou 67 km, z Humenného 73 km, z Michaloviec 89 km. Z Michaloviec a zo Sabinova cesta prekračuje jednu hodinu.
 Gréckokatolícky drevený chrám svätej Paraskevy v Dobroslave

     Tento drevený chrám sa nachádza na konci tejto dediny na miernom kopci a vedú k nemu schody. Paraskeva bola dcérou bohatých kresťanských rodičov v Ikóniu. Po ich smrti zdedila veľký majetok, ktorý rozdávala chudobným. Pretože sa zaviazala sľubom čistoty, odmietala všetkých uchádzačov o svoju ruku. Za Diokleciánovho prenasledovania bola obžalovaná z kresťanstva a po hrozných mučeniach ju dal vladár sťať mečom.
Koncom druhej svetovej vojny bola obec značne zničená a chrám poškodený. Chrám je päťdielny, päťpriestorový, postavený na nízkom kamennom základe. Je ozdobený troma vežami a piatimi krížmi. Telo chrámu i steny veží sú opláštené vertikálne ukladanými doskami a lištami. Celý chrám je zakrytý dreveným štiepaným šindľom. Podľa zoznamu z roku 1915 tu boli pôvodne štyri zvony. V súčasnosti je vo veži už iba jeden zvon.
V lete v nedeľu o 9.30 hodine sa tam konajú bohoslužby.  Exteriér chrámu môžete obdivovať kedykoľvek, ak chcete vidieť aj interiér treba vopred zavolať a dohodnúť sa. 

Tu sú kontakty: Gréckokatolícky farský úrad, Kapišová 3, 090 01, tel.: 054/7522593, 054/7594315, mobil: 0904 738 747





Gréckokatolícky drevený chrám svätého Michala v Príkre

     Z Dobroslavy do dediny Príkra je to 20 km smerom na sever na slovensko-poľskú hranicu, kde v dedine Krajná Poľana odbočíte doľava a potom v Bodružali doprava, hneď prvá odbočka. Pokračujete do dediny Príkra.

     Drevený chrám v maličkej obci Príkra sa nachádza pomerne na konci dediny na ľavej strane. Treba prejsť cez lávku mierne do kopca.  Chrám bol premiestnený z pôvodného miesta o niekoľko metrov vyššie. Počas vojen bol poškodený.
Patrón chrámu svätý archanjel Michal, hebrejsky Mich-a-el, čo znamená „Kto je ako Boh?“, je vodcom nebeských zástupov.
Zo stavebného hľadiska ide o trojdielnu, trojpriestorovú, trojvežovú stavbu s troma zdobenými kovanými krížmi. Konštrukcia je zrubová, postavená na masívnom kamennom základe, ktorý vyrovnáva sklon terénu. Konštrukcia veže je stĺpová. Vo veži, vyrástajúcej z predsiene, sa nachádzajú tri zvony, najstarší je z roku 1759. 

Kontakty pre jednotlivcov: Gréckokatolícky farský úrad, Hunkovce 99, 090 03, tel.: 054/7593652, mobil: 0905 166 420.





Gréckokatolícky drevený chrám svätého Mikuláša v Bodružali

     Cestou naspäť z dediny Príkra sa v dedine Bodružal ocitnete na križovatke rovno pred dreveným chrámom. Pri ňom je maličké parkovisko, kde môžete zaparkovať.


    Drevený gréckokatolícky chrám sv. Mikuláša v Bodružali je jeden z najstarších drevených chrámov na Slovensku a je zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO. Výstavba chrámu sa datuje do roku 1658. Patrónom chrámu je biskup a divotvorca Mikuláš. Svätý Mikuláš sa stal okolo roku 300 biskupom v Myre v Malej Ázii a vyznačoval sa nesmiernou dobročinnosťou. Je jedným z najviac obľúbených svätcov. 

Bodružalský chrám je trojpriestorová zrubová stavba pozostávajúca z menšieho presbytéria štvorcového pôdorysu, z väčšej štvorcovej lode a predsiene pod hlavnou vežou.

Z vonkajšej strany je chrám obložený doskami a šindľovou strechou. Pyramídová strecha je zakončená makovičkami s bohato zdobenými kovanými krížmi. Spodok predsiene, loď a svätyňa sú vertikálne obložené doskami. Hlavná veža je dvojdielna, dohora sa zužujúca, pokrytá doskami a lištami. V podstreší sú malé ozvučné otvory zaujímavého tvaru. Vo veži sa nachádzajú tri zvony, najstarší je z roku 1759. Areál chrámu je obohnaný drevenou ohradou so šindľovou strieškou a vstupnou bránkou takmer kruhového pôdorysu.




Ak budete pokračovať v ceste z Bodružalu sa dostanete do Mirole, kde je ďalší chrám.


Gréckokatolícky drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky v Hunkovciach

Cestou naspäť z Bodružalu smerom do Svidníka budete prechádzať cez Hunkovce, kde je tento chrám.

     Drevený gréckokatolícky chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky v Hunkovciach nájdete v strede obce na kopčeku na cintoríne, obkolesený stromami. Gréckokatolícka cirkev, alebo presnejšie Katolícka cirkev byzantsko-slovanského obradu sa hlási k cyrilo-metodským tradíciám a považuje sa za priameho dediča tejto tradície.

Kontakty pre jednotlivcov: Gréckokatolícky farský úrad, Hunkovce 99, 090 03, tel.: 054/7593652, mobil: 0905 166 420.







Gréckokatolícky drevený chrám svätého Michala v Ladomírovej

     Aj tento drevený chrám je zapísaný v UNESCO.
   Drevený gréckokatolícky chrám v Ladomirovej patrí k architektonicky najhodnotnejším a najreprezentatívnejším chrámom východného obradu na Slovensku. Bol postavený v roku 1742 a zasvätený bol sv. archanjelovi Michalovi. Počas druhej svetovej vojny bola obec, fara a chrám značne poškodené, podobne ako aj niekoľko vzácnych ikon z ikonostasu. Opravený bol v roku 1958.

Zo stavebného hľadiska ide o zrubovú konštrukciu. Veža je stĺpovej konštrukcie. Chrám je trojdielny, trojpriestorový, trojvežový s troma krížmi. Každá veža je cibuľkovitého tvaru. Vstup je zo západnej časti cez predsieň.

 Kontakty na prehliadku: Gréckokatolícky farský úrad, Ladomirová 134, 090 03, tel.: 054/7525300, 0910 513 308 , mobil: 0907 471 212.



Nauštívili ste niektorí z týchto kostolíkov? Ktorý sa Vám najviac páči?

Krásny víkend

*m



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára