25. 9. 2020

Aktivity pre školáka

     Nástupom do školy nastáva u dieťaťa veľká zmena. Treba si zvyknúť na nové prostredie, nové učiteľky, nový režim, na výchovno-vzdelávací proces, na povinnosti, na nových kamarátov či spolužiakov. Veľmi veľa nového a iného v určitom časovom období. Ani u nás to nebolo jednoduché. Adaptačný proces bol náročný, každý deň bol iný. Raz plný smiechu a radosti, inokedy plný smútku, sĺz a zúfalstva. Ale viete čo? Zvládli sme a i napriek náročným minuloročným podmienkam sme tento rok už druháci.

Všetci sme týmto procesom prešli a všetci sme ho zvládli. Tak to zvládnu aj naše deti, jednému to možno trvá dlhšie, druhý sa prispôsobí rýchlejšie. Dôležité je vytvoriť mu vhodné podmienky.     

Keď sme minulý rok začínali prvý ročník, rozmýšľala som ako piškoťákovi uľahčiť učivo, a tak sme už v predškolskom období trénovali pamäť. Pri písmenách nastával chaos, a tak som mu vytvorila takúto maľovanú abecedu. Pomôcku, aby to mal stále na očiach, aby si to mohol rýchlo zapamätať. 

 


Tu je niekoľko postupov na výrobu takýchto pomôcok.

 

1. Abeceda

     Na výrobu potrebujete: kartón od vajíčok, farby, fixy, čiernu fixu, nôž a malé drevené paličky.

Farbami farebné pomaľujeme vložku od vajíčok tak, ako na obrázku. Po zaschnutí farby vyrežeme otvor na paličku a pod otvor napíšeme písmeno z abecedy. Buď ich napíšete v poradí, alebo sa vám zachce. Deťom necháte fixami vymaľovať jednu tretinu paličiek a vy tam dopíšete písmena tak, aby sa zhodovala farba kartónu s farbou na paličke.

Dieťa hľadá, kde je aké písmeno a vkladá do otvoru.



2. Plagát ABECEDA a ČÍSLICE

    Na výrobu potrebujete: veľký výkres, vystrihnuté písmená a číslice (napr. z časopisov, novín, či starého šlabikára), ceruzka a drevený magnetický rám.

Na výkres nalepíme písmena abecedy a k ním nakreslíme obrázok, ktorý sa začína na dané písmeno. To isté robíme aj pri čísliciach, ibaže k ním dokreslíme počet napr. balónov, kvetov...

Dieťa si takto precvičuje pamäť.




3. Učíme sa počítať

     Na výrobu potrebujeme: kartón, vrchnáky z PET fliaš, tavnú pištoľ, gumičky.

Na kartón nalepíme vrchnáky z PET fliaš.

Dieťaťu buď hovoríme príklady 1+1 alebo napíšeme na papier, ono by malo gumičkami označiť počet. Týmto spôsobom sa vie naučiť a pomenovať aj geometrické tvary.



     Všetkým školákom prajem úspešný, nikým a ničím nerušený školský rok, aby všetko prebehlo ako má. Rodičom pevné nervy a veeeeľa trpezlivosti.

Na záver krátke video s týmito aktivitami, resp. montessori inšpiráciami.

Majte pekný piatok

*m


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára