4. 6. 2016

Materstvo

10. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

Očarujúce mamičky, žienky i budúce mamičky,

termín nám stále viac a silnejšie klope na dvere. Jednoznačne to pociťuje moje telo, fyzicky sa pripravuje na deň "D". Mne neostáva nič iné, len sa takisto pripraviť. Ale dá sa to? Dá sa podľa vás pripraviť na príchod dieťaťa do rodiny?
Vzhľadom na to, že je to naše druhé bábätko, povedala by som aj áno, ale nie som si úplne istá.

Nečítam žiadnu odbornú literatúru, kde radia ako sa pripraviť, pretože už na strednej škole mi bolo jasné, že realita je iná, že to, čo tvrdia v škole, knihách nemusí byť pravda. Všetko si tak môžeme veľmi zidealizovať, až môže dôjsť ku sklamaniu. Preto sa aj teraz snažím, nedávať si ružové okuliare a žiť v reálnom svete.
Predovšetkým budem mať na pamäti, že MAMA je tu na to, aby obdarovala dieťa materinskou láskou a vytvorila vhodné rodinné puto. Inač je všetko o dobrodružstve. Zabudnem na všetky mamy prezentujúce sa v časopisoch, reklamách ako mladé, krásne, usmievavé, vždy optimisticky naladené, ktoré majú skvelého manžela a dokonalý dom s velikánskou záhradou. SVET NIE JE IDEÁLNY. Realita je iná. 
Raz som už takouto situáciou zaskočená ostala, dúfam, že teraz som lepšie pripravená a nebudem očakávať ideálne dieťatko. Beriem na vedomie, že budem unavená, vyčerpaná po pôrode s akými-takými bolesťami, sem-tam aj bezradná. Neustále nočné budenie, nariekanie, grckanie, prdenie či neprdenie bude náš každodenný kolobeh s pridanou hodnotou, teda so žiarlivosťou staršieho syna, vyžadujúceho si maminku len pre seba. Tak ako to bolo doteraz. Každý deň o tom rozprávam, pripravujem ho na novú situáciu, ale čo bude, to ani srnka netuší...


Neexistujú ideálni rodičia. Neexistuje ideálna výchova. Neexistuje ideálne miesto.  Len my mamy môžeme vedieť, aké to je niekedy ťažké, ako sa občas cítime osamelo a že najviac si môžeme pomôcť samy. Všetky, aj na prvý pohľad nezvládnuteľné situácie sa dajú zvládnuť. Právo na omyly máme a vždy sa dá všetko napraviť, ak budeme chcieť.

Jednoznačne sa budem riadiť starým známym heslom "Spokojná matka, spokojné dieťa". Dieťa si veľmi veľa berie od matky, a preto sa budem snažiť, snažiť a snažiť zachovať si chladnú hlavu (radšej narátam do päť). Možno (určite) si niekedy poplačem a zakričím, ale i tak pôjdem ďalej a budem robiť veci najlepšie ako viem. Uprednostním svoje deti, budovanie vzájomných vzťahov pred upratovaním, žehlením, praním....a ďalšími domácimi prácami, ktoré si aj tak nikto nevšimne, že sú spravené. A vzhľadom na to, že aj ja som človek, i ja potrebujem kúsok času pre seba, budem sa snažiť nájsť si aspoň hodinku denne .... na kávu, odpočinok, vykecávanie sa s kamarátkou, čítanie časopisu....

Materstvo je celoživotná úloha a nedá sa na ňu pripraviť. Máme rôzne povahy, iné myslenie, nie sme rovnaké, len chcem zdôrazniť, že nič nie je dokonalé a častokrát môžeme ostať zaskočené realitou. Preto milé budúce mamičky neidealizujte si život ani dieťatko, všetko je tak ako má byť. Zvládnete to, určite!!!!

Držte sa a pekný deň *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára