17. 5. 2017

MAMA

29. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

     Dnes ma čaká prvá besiedka v škôlke na Deň Matiek. Som plná očakávania a radosti, hlavne preto, že Šimon doma veľmi nespieval pesničky, tak dúfam, že bude aspoň do počtu otvárať ústa. Budeme tam spolu s našou malou piškótou Adelkou. A vzhľadom k tomuto dňu, som napísala pár riadkov, čo pre mňa znamená mama. Viem, že sme tento sviatok oslávili v nedeľu, no treba na naše maminy myslieť každý deň. Určite sa môj pohľad na mamu zmenil v momente, keď som sa stala aj ja mamou. Veľa veci som pochopila až potom.




     Mama je len jedna. Mamičku si nevyberáme. Osud, život, Boh nám ju dá tak ako uzná za vhodné. S mamou sme spätí už v prenatálnom období, nosí nás deväť mesiac, prežíva s nami radosti i starosti. Aj napriek bolesti, ktorú jej pri pôrode spôsobíme, ľúbi nás od prvého momentu. Smeje sa cez slzy, lebo mamina vie, že dostala od života ten najväčší dar. 
     Od toho okamihu je tu pre nás 24 hodín denne vo dne v noci. Život sa jej otočí naruby. Kvôli nám. Už nie sú na prvom mieste jej potreby, ale naše. Nekričí, keď ju zobudíme, lebo sme chceli jesť, alebo nám bolo zle, alebo sme prišli z diskotéky, alebo sme prežívali ťažký rozchod. Mama v noci nespí, len má zatvorené oči. Vždy vie, kedy sa otočíme na druhú stranu, kedy zakašleme, kedy potichučky kráčame od frajera.  Mama pofúka boľavé koleno i zlomené srdce. Mama uteká na pohotovosť, keď si zlomíme ruku. Mama sa smeje na vtipoch, ktoré nie sú smiešne. Mama plače, keď aj my plačeme. Trápi sa, keď aj my sa trápime. Smeje sa, keď aj my sa smejeme. Mama robí všetko preto, aby sme boli šťastní. Mama nám uvarí chutný vývar, keď máme chrípku. Mama nás ťahá ráno z postele, lebo jej musíme pomáhať s domácimi prácami. Mama nás naučí všetko, čo vie.
     Mamina vždy všetko vie. Má odpoveď na každú otázku. Vie variť, prať, žehliť, upratovať, vychovávať, zabávať, šiť, kresliť, robiť domáce úlohy, diktovať recept z hlavy, vie predvídať, vie sa šantiť, smiať sa i leňošiť, stará sa, pracuje, sadí i kosí. Mama dokáže robiť 35 vecí naraz, vie byť na niekoľkých miestach naraz. Mama je veštica, vie, kto sa k nám hodí, či nehodí. Mama vie, kedy sme na braneckom vystrájali, a pritom tam nebola. Mama vie, čo nám pristane a v čom vyzeráme ako strašidla. Mama stihne všetko počas dňa, aj keď nám fúka boľavé rany.  Mamina ma šiesty zmysel, predvída nepredvídateľné. Mama vie všetky šamanské recepty na rôzne choroby ľudstva.
  

     Mama je niekedy protivná, lebo povie pravdu do očí, za ktorú sa hneváme, ale časom pochopíme, že ta naša mama mala naozaj pravdu. Mama je sebecká k sebe samej, pretože najprv dá najesť mne, až potom zje ona. Mama zaspí pri telke, a pritom rozpovie príbeh filmu ako keby sa nechumelilo. Mama chráme ako traktor, no nehneváme sa za to na ňu. Mama pečie tie najlepšie koláče na svete. Mama nikdy nepovie nie, keď potrebujeme jej pomoc či radu. Mama má vždy pravdu!!!
    Mama je trpezlivá, keď sa učíme rozprávať alebo hovoriť. Mama je láskavá pri každej chybe, ktorú v živote urobíme. Mama je dobrosrdečná, lebo nám dá aj to posledné.  Mama sa nepýta, keď plačeme, lebo vie... Mama nás objíma bez toho, aby mala dôvod. Mama sa usmieva, keď aj my sa usmievame. Mamina je vždy na telefóne, keď ju potrebujeme. Mama je pozorná, nikdy nezabudne na nejaký náš sviatok. Mama sa nesťažuje, keď prebdie celú noc pri našej posteli.



     Mamina láska je nekonečná a bezhraničná. Jej láska je taká obrovská, že by snáď dokázala aj hory prenášať.  MAMA je človek, ktorý nás bude ľúbiť v dobrom aj v zlom. Mať mamu nemusí byť samozrejmosť, preto  jej lásku  vrátim vzájomnou láskou. Ľúbim ju za to, že je.

Uvidím ako dopadne predstavenie, teším sa na jeho spevacké a tanečné kreácie.

Príjemný slnečný májový deň prajem *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára