30. 4. 2018

Babička alebo mamička

50. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

     Odrazu na ihrisko pribehli ďalšie dve deti - chlapček a dievčatko. Mohli mať tak šesť - sedem rokov. Pobehovali od jednej preliezky k druhej. Kdesi v diaľke bolo vidieť akúsi menšiu ženu. Patrila k ním. Kráčala pomalým neistým krokom, na hlave mala čiapku (takú kapitánsku, ale čiernu). Z jej tváre bolo jednoznačné, že to je babička. Nemýlila som sa. Po chvíli totiž chlapček skričal: "Babka som smädný!" "Ale", odvrkla a kývla rukou. Postávala v diaľke a sledovala deti, jej postoj bol starecký, utrápený, skôr zničený starostlivosťou o deti. Vôbec z nej nesršala radosť, láska či úsmev, skôr to bol hnev, že nemôže pozerať svoju obľúbenú telenovelu, či lúštiť krížovky, alebo klebetiť so svojimi kamoškami, či len tak pozorovať susedov na balkóne... Musela sa starať o deti, ktoré každú chvíľu niečo chceli. Hovorím si: "Takáto babička nechcem byť! Chcem sa tešiť so svojich vnúčat, venovať im toľko času a lásky, koľko nebudem môcť dať svojim deťom."



Kedy a kde je hranica medzi rodičovstvom a babičkovskými povinnosťami? Mať babku či dedka, ktorí vás zasype životnými príbehmi a skúsenosťami je obohacujúce pre všetkých. Starí rodičia si vyplnia čas a rodičia si oddýchnu od svojich ratolestí. Túžim po takejto situácií. Je výnimočné, že naše deti sú pri babke. Je to pracujúca žena, ktorá má pocit, že aj dvadsaťštyri hodín je málo.

Ten istý týždeň som navštívila tetu. Deti z nej už urobili trojnásobnú babičku. Sama má ešte školopovinné dieťa a zároveň sa stará o dve vnúčence. Lebo život to tak zariadil. Rodinu si nevyberáme a nie každý vie riešiť problémy správne. Chcem len povedať, že ani ona (teta) nebola spokojná so svojim životom. Ešte nedochovala svoje deti a už sa musí starať o ďalšie. Zostala v rovnakom detskom kolobehu, ktorý jej  už poriadne lezie na nervy. Ani ona si vnúčatá neužíva, nevenuje sa im s láskou, ale s potrebou musím. Jej srdce ostalo zatrpknuté a ubolené ranami života.

Chcem byť dobrou babkou, ktorá bude vedieť pomôcť a poradiť v každej situácii. Chcem rozprávať o živote či skúsenostiach. Chcem "tarakať" s kamoškami na terase kaviarne, a potom sa tešiť z detí mojich deti...

*m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára