14. 11. 2019

Jesenné dekorácie/ DIY

Viem, že jeseň začína byť na ústupe a pomaly sa začneme pripravovať na vianočné sviatky, ale chcem vám ukázať ako vyčaríte chuť jesene v každom dome a nepotrebujete na to majland. Tento rok som vsadila na tekvice, tekvičky, tekvičičky. Nie je nič symbolickejšie ako jesenné tekvice rôznych veľkostí, druhov, farieb.




Tak poďme na to!

1. Látkové tekvice. 
Na výrobu potrebujeme farebnú látku (najlepšie odstrihnúť rukáv z trička), špagát alebo hnedú vlnu, duté vlákno, špáradlo, ihlu a niť. Odstrihneme asi 10 cm dlhý kúsok z rukáva. Čím dlhší kúsok odstrihneme, tým väčšia bude tekvička. Zošijeme prvú časť tak, aby sme dovnútra dali duté vlákno, ktoré tam poriadne natlačíme. Zošijeme vrchnú časť, všetko spolu poriadne stiahneme, aby sa nám nikde nerozťahovalo. Pomocou ihly a vlny robíme tzv. mesiačiky na tekvici, postupuje zvrchu dole, pričom hore necháme asi 8 cm dlhú vlnu na uvezovanie jednotlivých mesiačikov, zakaždým musíme vlnu poriadne stiahnuť, aby sa ten mesiačik vytvoril. Na záver obtočíme špáradlo vlnou a vytvoríme knot, ktorý buď len zatlačíme alebo zalepíme. HOTOVO!




 




 2. Betónové tekvice. 
Na výrobu potrebujeme betón, vodu, gumičky a silonku. Do odstrihnutej silonky dáme hustú hmotu betónu. Množstvo záleží podľa toho, akú veľkú tekvicu chceme. Potom silonku zaviažeme, aby nám betón nevytiekol. Vytvorí sa nám guľka, cez ktorú dáme tri tenké gumičky tak, aby sa nám vytvorili  mesiačiky. Čakáme, kým betón nestvrdne. Potom odstránime gumičky, odstrihneme zvyšnú silonku a HOTOVO! Keď chceme, môžeme tekvicu pomaľovať, ak nie ostane takáto betónová.




3. Podnos, tácka. 
Potrebujeme kartón, lano, taviacu pištoľ a nožnice. Vystrihneme si dva kruhy z kartónu s priemerom cca 30 cm (záleží na vás). Ak kartón nie je biely treba ho namaľovať nabielo. Kartón zlepíme k sebe, aby bol podnos pevnejší. Na okraj nalepíme lano asi dve tri vrstvy na seba. Oblepíme okraj kartónu motúzom, aby ho nebolo vidieť. Odstrihneme si  rúčky, treba si ich zmerať aké veľké vám budú vyhovovať, cca 15 cm. Prilepíme oproti sebe. Necháme všetko dobre zaschnúť a máme HOTOVO!





4. Jesenné listy.
V jeseni si pozbierame listy rôznych druh a veľkosti. Necháme si ich vyschnúť, najlepšie v nejakej knihe, aby sa neztočili. Potom ich môžeme nalepiť na povraz a ten pripevniť k nejakému konáru. Zavesíme a máme dekoráciu na jeseň hotovú.

Ak máte deti, na listy môžete s deťmi namaľovať tváre zvieratiek a tak ich pripevniť malým štipcom na povraz. Všetko znova priviažeme ku konáru a jesenná dekorácia je na svete.




5. Jesenný hrnček.
Na jesenný hrnček potrebujete filc oranžový a zelený, ihlu a niť, nožnice a gombík. Odmeráte si obvod hrnčeka, kde chcete vytvoriť "šaty". Cez uško pôjde zužený filc asi 5 cm dlhý tak, aby sa dal zapnúť gombík. Vystrihneme si list a našijeme ho na predchádzajúci filc, môžeme obšiť okraj filcu, prišijeme gombík, urobíme dierku a HOTOVO.


Tak čo skúsite aspoň jeden DIY nápad?

Príjemné tvorenie

*m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára