21. 6. 2016

Otcovstvo

12. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

Ahojte mamičky, ženy,

toto je čisto ženský pohľad, s ktorým možno budete súhlasiť. Netvrdím, že je to pravidlo, ale väčšinou sa nám (ženám, manželkám, matkám) opakujú relatívne rovnaké situácie.



V tomto období môjho života si kladiem otázku: " Čo pre muža znamená stať sa otcom?" V prvom rade veľká alkoholická párty so všetkými kamarátmi, známymi i neznámymi. Jednoducho s tými, čo sa v danom čase pritrafia v okolí oslavy. Hrdý otecko oslavuje deväťmesačné víťazstvo plné ochkanie, krochkania, ktoré musel znášať od svojej ženy. Dobrý paradox!!! Žena bojuje s bolesťami a zmiešanými pocitmi, čo má robiť s malým umrčaným dieťaťom a oni s úsmevom zapíjajú úspešnosť svojho genetického materiálu :-) Gratulácie, potľapkávanie po pleci je vyburcované nočnou oslavou. Vytriezvenie nepríde ani po tom.

Vy prídete po piatich dňoch domov a počúvate tie bezduché sľuby ako vám bude pomáhať, ako sa spolu budete podieľať na výchove, že na nič nebudete sama, že to je zmena, ktorá ovplyvní celú rodinu. Kraviny! Táraniny! Vy ste unavená, hormóny si s vami robia, čo chcú a týmto rečiam naivne uveríte a budete sa spoliehať, že to všetko v pohode zvládnete. Rýchlo vytriezvete! Vy, čo ste  nevypili ani kvapku alkoholu! Sľuby budú trvať max. tri dni. Vtedy príde skôr z práce , pomôže s kúpaním, s nákupom, domácimi prácami...


A dosť! Stop! Stačilo!
Potom príde a povie: " Som unavený z práce. Potrebujem si oddýchnuť. Nevyspal som sa v noci, lebo bábo revalo. Len si na chvíľu sadnem/ľahnem k telke, a potom sa vám budem venovať..." :-) Zaspí! nezobudí ho ani krik, ani plač detí. Spí... lebo je unavený. A čo máte povedať vy? Vy nie ste unavená, keď váš najdlhší spánok trvá maximálne dve hodiny? A predsa musíte deti okúpať, dať im jesť, pohladkať, prečítať rozprávku, ísť na prechádzku, a popritom stihnúť aj domáce práce. Kolobeh sa opakuje každý deň. Odrazu si uvedomíte, že váš muž/partner žije v nezmenenom svete, v náhradnom svete - vyhovárajú sa, že musia veľa pracovať, aby nás uživili a na to potrebujú aj odpočinok. Lenže toto nemá pre dieťa žiadnu hodnotu. Čas strávený s rodinou sa nedá kúpiť, ani nahradiť. Čas jednoducho plynie. Nedá sa vrátiť späť.

Pre muža znamená otcovstvo, keď sa hrá s dieťaťom a po piatich minútach zaspí, keď mu zapne rozprávku alebo nejaké video alebo hru v mobile. "Nazlostil si ma, neidem s tebou von." Ale koľkokrát vás vytočí, nazlostí, nepočúvne vaše dieťa? Čo mu nedáte jesť? Nepôjdete vonku?

Rodičovstvo je náročné poslanie, má obrovské nároky, vyžaduje si konské dávky trpezlivosti, energie, času, lásky, schopnosť podeliť sa a hlavne odsunúť svoje potreby na určitý čas. TOTO VŠETKO JE HLAVNE NA ŽENE - MATKE - OBETAVOSŤ.

Majte pekný prvý letný deň *m


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára