22. 10. 2017

Nestville Park

     Pôvodne sme sa vybrali do skanzenu v Starej Ľubovni, no práve v tom čase sa tam konal casting na Zem spieva. Keďže nás do areálu nepustili, museli sme rýchlosťou svetla vymyslieť nový plán na deň. Predsa len, necestovali sme takmer sto kilometrov, aby sme sa najedli a išli späť. Na hrade sme boli a nechcelo sa nám malú piškotu nosiť po hrade. Zvolili sme teda Nestville Park.

    Bola to zaujímavá voľba a to nielen pre nás, ale aj pre Šimona. Očakávala som niečo úplne iné, ale popravde, prekvapili ma.
     Nestville park je expozícia o Slovensku, predovšetkým o severnom Spiši, o histórií, tradíciách i dedičstve danej oblasti. Prehliadky sa konajú každú celú hodinu. Posledná prehliadka je o 16.00 hod. samozrejme so sprievodcom. Najprv sme zavítali k zvonici, kde sme vyskúšali Bartolomejov zvon, kde nás sprievodkyňa odfotila a na konci prehliadky odovzdala fotku. No povedzte, kde vám spravia vrámci vstupného foto? Vstupné bolo 5,00 €/ dospelý, deti do 6 rokov zadarmo. Najprv sme navštívili domčeky s jednotlivými remeslami. Pri kováčstve sme si mohli vyraziť mincu. Veľmi pútavé. Pre mestské deti možno nové nevídané veci, pre nás to bolo skôr bežné, keďže s poľnohospodárskymi strojmi a nástrojmi máme aspoň trochu dočinenia.
Boli sme aj v liehovare, kde sa vyrába samotná whisky, žiaľ nedalo sa fotiť, no tie niekoľko tisíc litrové sudy stoja za omrknutie, dokonca si môžete ovoňať proces vzniku alkoholu a veruže to bol teda silnýýýý nádych. Bol to zaujímavý zážitok. Dokonca aj Šimon bol zaujatý poznávaním nových vecí. Zároveň sme otestovali jeho správanie v skupine na exkurzii. Boli sme prekvapení ako sa popasoval s novou situáciou. Nemal problém pridať sa k cudzím ľuďom, nečakal na nás, v pohode si chodil so sprievodkyňou.








     Pastvou pre oči je Rezbárska sála vyrobená miestnymi rezbármi, kde sa nachádza najväčší drevený vyrezávaný obraz v Európe. Siedmi rezbári z  daného kraja na ňom pracovali tri roky a je srdcom celej expozície. Drevo, ktoré bolo použité na výrobu obrazu pochádza z 80-ročnej lipy spod Tatier a rám obrazu je zo 100-ročného smreka. Samotný obraz váži viac ako tonu, je na ňom znázornený región severný Spiš, jeho typické remeslá, aj samotný príbeh dvoch ľudí. Absolútnou dokonalosťou tohto dreveného obrazu sú vyrezávané listy duba, ktoré nemajú dvojníka a každý je originál so skrytým príbehom bežného života. Obraz je nádherný skvost a tým, že je z dreva a po obvode je znázornený strom - dub krásne symbolizuje prírodu, jej dlhovekosť, jej dokonalosť, jej dominantnosť, to najcennejšie, čo máme.
V tejto miestnosti sme videli drevené sudy, v ktorých zreje whisky a zároveň sme aj degustovali prvú slovenskú whisky Nestville. Celá táto Rezbárska sála na mňa pôsobila veľmi majestátne, ale zároveň príjemne, keďže tam boli použité prírodné materiály.




Na záver prehliadky sme si mohli zakúpiť rôzne, nielen alkoholické, suveníry.


Jednoznačne táto expozícia stojí za nahliadnutie. Za 5 eur sme si vyrazili mincu, urobili nám foto, degustovali sme whisky a absolvovali sme zaujímavú prehliadku. Úžasné!!!



     Navštívili ste už toto miesto?

*m


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára