31. 5. 2018

Vyhliadkova veža TOKAJ

     Tak ako to už u nás býva zvykom, neplanovane sme sa vybrali na juh Slovenska kdesi k maďarským hraniciam. Ževraj tam majú najkrajšiu vyhliadkovú vežu na Slovensku. Išli sme to omrknúť. Očakávania boli samozrejme veľké. Čakala som rozľahlé vinice siahajúce kdesi až za horizont, no až také obrovské neboli (ako som si ja predstavovala), ale bolo tam veľmi pekne.


Na vežu sa dostanete z Malej Trne, my sme trochu blúdili, ale veža je označená smerovými tabuľami. Tiež som čakala, že bude vysoko na kopci a že ju z diaľky uvidíme, ale cestou, ktorou sme išli my, sme ju nevideli, až tesne pred cieľom. Vyhliadková veža je krásna, majestátna pripomínajúca sud vína, podľa mňa má dokonalé prevedenie. A výhľad z nej stojí za to. Vidieť z nej široko-ďaleko na celé okokolie... až do Maďarska. Pri veži je menšie detské ihrisko, takže výlet je vhodný aj pre deti. Naše deťuchy sa tam vyšantili a pohrali sa. K veži sa dostanete autom, cesta je síce poliata výtlkmi, ale na Slovensku to tak býva. Dokonca je tam miesto na oddych. Určite odporúčam všetkými desiatimi.








Videli sme aj Tokajské pivnice staré niekoľko storočí. Každá pivnica má svojho majiteľa, na tabuli sú aj kontakty na majiteľov, ak by ste chceli nejakú pivnicu vidieť, pretože nie sú len tak otvorené a sprístupnené verejnosti.



Keď už budete v tomto kúte Slovenska, určite stojí za návštevu Kaštieľ Františka Rákocziho II. v Borši. My sme síce prišli po návštevných hodinách, ale milý pán sprievodca nás aj tak previedol po kaštieli a povedal nám zaujímavosti zo života F. Rákocziho. Bolo cítiť, že sprievodca je veľmi zanietený do tejto histórie a veľmi ho zaujíma tento kaštieľ.
V súčasnosti sa kaštiel pripravuje na kompletnú rekonštrukciu, ktorá bude trvať tri roky. Už teraz sa teším ako bude vyzerať. Aj keď pôsobil chátrajúco, dýchal históriou a mal svoje čaro. Určite stojí za návštevu.






Cez obec tečie rieka Bodrog, po ktorej je možná plavba na lodi, musíte však zavolať a objednať sa týždeň, dva skôr. My sme tak nespravili, takže plavbu sme neabsolvovali, iba lode sme videli.

Verím, že tieto tipy na výlet využite a pôjdete tento kút Slovenska navštíviť.
Alebo ste tu už boli? Ako sa Vám páčilo?

Krásny posledný májový deň *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára