11. 10. 2019

Na balkón k nám zavítala jeseň

"Jeseň pani bohatá, farby stromy do zlatá, 
premaľúva celý sad, zletel vietor šiky-miky,
hojdá všetky konáriky, vraj by stromy zobliecť rád."

      Vždy, keď nastúpi jeseň, spievam si túto pesničku. A odkedy mám deti spievame si ju spolu nielen pri zbieraní listov či iných plodov jesene, ale aj doma v nečase. Jeseň som neznášala, lebo bola predzvesťou odpornej zimy, no odkedy mám deti, môj postoj sa k tomuto ročnému obdobiu zmenil. Odrazu som videla, čo som dovtedy nevidela. Odrazu som prišla na čaro prekrásnej jesene. Odrazu jeseň dodala farby do nášho života. Odrazu všetko dávalo zmysel. Viac nielen o jeseni som písala v tomto príspevku, vtedy bola prekrásna, slnečná, farebná jeseň a nám sa podarili do-ko-na-lé fotky, ktoré nám dodnes zdobia stenu. Verím, že aj tento rok stihneme takéto alebo aspoň podobné fotenie.

Jeseň môže zavítať do nášho domova a rozžiariť farbami priestory bývania. Tento rok máme aj balkón s jesennou inšpiráciou. Konečne, po šiestich rokoch bývania sme dali dokopy balkón a konečne na ňom nemusíme len sušiť bielizeň, ale aj piť kávičku, hrať sa, či čítať knihu, alebo len tak nasávať tajomstvo prírody.



Na vytvorenie balkónového jesenného "outfitu" nepotrebujete veľa kupovať, postačí pozbierať plody jesene a kúzlo farebnej jesene je na svete. Takže na prechádzke s deťmi si košík môžete naplniť gaštanmi, žaluďmi, bukvicami, listami rôznych farieb i tvarov, konármi brezy i konárikmi šípiek, šípkami, suchými trávami a samozrejme k jeseni patria tekvice rôznych farieb, veľkostí i tvarov. Ak máte chuť môžete si kúpiť vres či vresovec, alebo chryzantému, ktorú v období dušičiek môžete dať na hrob, ak máte komu.


Potom už len všetko naaranžovať podľa svojho vkusu a krásny jesenný balkón je na svete. Ten správny šmrnc dodá balkónu jutová látka či lano rôznych hrubiek alebo jednoduché dekorácie z jutovej šnúry. Samozrejme k atmosfére patria aj sviečky či rôzne svietniky.


1. DIY
Na výrobu takýchto svietnik alebo vázičiek potrebujete zavaraninový pohár (najlepšie nejaký zaujímavý tvar, lepidlo (herkules) a motúz.
Svietniky si môžete viazať ako macrame, vtedy lepidlo nepotrebujete alebo šnúru len tak halabala lepiť na pohár (toto je trošku dlhšia a pracnejšia robota).


2. DIY
Na výrobu diy poličky na bylinky potrebujete šruby do polystyrénu, tenšie jutové lano (aby sa prevlieklo cez šrubu) a dosky (veľkosť si treba odmerať). 
Do dosiek treba vyvŕtať dve diery na jednu stranu a dve na druhu, cez ktoré prevlečiete lano a urobíte uzol, aby dosku držal. Poličku môže mať jednu, dve alebo tri, záleží od zaťaženia.


3. DIY
Svetlo na balkóne môžete taktiež omotať lanom, aby to všetko ladilo a malo určitý zmysel.
Takýto balkón je stvorený aj na prijímanie návštev a relaxovanie.


Teší ma, že na balkóne môže tráviť krásne chvíle v príjemnom prostredí. V lete sa tu deti vedia dobre pohrať, keď je škaredé počasie a ja sa teším z popíjania kávičky či čajíku.

 


A čo vy? Spríjemňujete si balkón? Skrášľujete si ho? A aký máte postoj k jeseni?

*m

Viac fotiek môžeš vidieť tu  na instagrame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára