8. 7. 2021

Tri nenáročné výlety na zrúcaniny hradov & Zborov & Čičva & Šarišský hrad

     Zrúcaniny hradov vidno vysoko na kopci z auta, no nikdy sme ich nenavštívili. Prechádzali sme okolo snáď tisíckrát a nikdy sme tam neboli. Odrádza ma obrovský kopec, na ktorom sa tieto hrady nachádzajú. No po určitých udalostiach som zistila a konečne pochopila, že príroda a všetko zelené dookola ma upokojuje a prináša mi pocit harmónie či šťastia. A tak sme sa vždy v nedeľu vybrali ku zrúcanine hradu.

 

 Zrúcanina hradu Zborov

     Zborov bol prvý, ktorý prešiel našou skúškou, či budeme poznávať zrúcaniny alebo nie. Náš výlet sme zahájili v obci Zborov. No vy môžete ísť aj z obci Dlhá Lúka. Odtiaľ je cesta k zrúcanine (ževraj) menej náročná, no o niečo dlhšia. Výstup naň ma veľmi prekvapil. Kopec vôbec nebol náročný a cesta k nemu bola príjemnou prechádzkou do 30 minút. V tom období, keď sme tam boli, bolo vstupné len dobrovoľné. Jedinú chybu sme urobili, že sme si nevzali špekačky. Pri vstupe po pravej strane sú ohniská, kde si môžete čokoľvek upiecť. Na fotografii nižšie vidíš dym z opekačky, ale nie našej.

Na hrade sa pracuje, takže treba byť aj opatrný.

Hrad Šariš

Tento hrad sme navštívili  ešte v jeseni, no určite ho dávam ako tip na výlet aj v lete. Jednak preto, že les vás schladí a na konci prechádzky budete mať príjemný výhľad. Cesta na hrad nebola náročná, možno posledných 200 metrov bol náročnejší stupák, inak to bola príjemná prechádzka lesom. Cesta s deťmi nám trvala cca 45 minút. Vstupné je 1€/dospelý. 


Zrúcanina hradu Čičva

Hrad Čičava ako ho my voláme sa nachádza v obci Sedliská medzi mestami Stropkov, Vranov nad Topľou a Humenné. Výstup na zrúcaninu je nenáročný do 30 minút. Parkovať môžete na začiatku dediny  Sedliská - Podčičva hneď pod zrúcaninou. Hrad bol postavený v rokoch 1309-1316 ako strážna pevnosť na obchodnej ceste do Poľska. Bol však niekoľkokrát vypálený a napadnutý, preto z neho ostali len niektoré múry. Výhľad z neho však stojí za to.  Cestou na hrad prejdete okolo hrobky rodiny Barkóczy.

V 16. a 17. storočí sa v hrade nachádzala tzv. Kniha lží a luhárov, ktorá bola známa na celom Slovensku ako „Čičavská kniha”. Spolu s menami luhárov sa do nej zapisovali všetky možné i nemožné klamstvá a nepravdy. Podľa tejto knihy vznikol aj známy slovenský zvrat (fráza): „Aj toto by sa malo zapísať do Čičavskej knihy”.

Rodinná hrobka rodiny Barkócz   


Z týchto troch zrúcanín hradov sa nám najviac páčil Zborovský hrad. Asi preto, že  je najviac zachovalý, resp. vidno, že sa na ňom pracuje. A vám?

Navštívili ste nejakú zrúcaninu hradu?

Krásne letné dni prajem

*m


 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára