4. 7. 2018

Prečo práve Terchová?

     Poznáte Slovensko? Aké miesta/mestá atraktívne i menej atraktívne ste navštívili. Je niečo, čo vás veeeeľmi oslovilo? Boli ste už v Terchovej? Nemyslím počas Jánošíkovských dní, ale len tak na výlet? Ale i počas týchto dní tam musí byť super atmosféra, až na tie ceny za všetko. Trošku prirážky nezaškodí, že?
     Prečo sme sa vybrali do Terchovej? Prvotne preto, lebo sme sa rozhodovali na poslednú chvíľu a vyhovujúce ubytovanie sme našli práve tu. Potom som usúdila, že to bolo správne rozhodnutie. Po dlhej ceste tam, som už s deťmi nechcela každý deň cestovať za nejakým dobrodružstvom a poviem vám v Terchovej je určite čo pozerať.

Ak  sa vyberiete s deťmi na výlet jednoznačne odporúčam vyhliadku vláčikom. My sme ho nestihli, lebo premáva len počas víkendov, ale za to deti statočne hypnotizovali vláčik, aby sa zvláštnym zázrakom pohol. Nepomohlo!

Naše prvé kroky smerovali na výstup k soche Juraja Jánošíka. Zase nám nevyšlo počasie, ale to nás neodradilo. K soche vedie cestička vydlaždená veľkými kameňmi, sem-tam sa nájde aj blato (ak vám výjde počasie ako nám). Deti boli síce zablatené ako sa patrí, ale keďže boli vyzbrojené nohavicami do dažďa stačilo pobehať po mlákach a boli čisté. V takomto počasí odporúčam dobré gumáky!!! 
Socha je obrovská, cítili sme sa pri nej ako malí trpaslíci. Z tohto miesta bol pekný výhľad na Terchovú.

Ďalší deň sme sa vybrali na vyhliadkovú vežu nazývanú aj Terchovské srdce. Pomenovanie dostala podľa pesničky. Jej tvar pripomína šibenicu. K rozhľadli vedie náučný chodník modrej značky. Počas celého výstupu sú popri chodníku náučné tabule o rastlinách i živočíchoch žijúcich v Malej Fatre, v tomto období tam dozrievajú maliny, ktoré keď ochutnáte, už iné nebudete chcieť. Takže môžete ulahodiť nielen očiam, ale aj brušku. Rozhľadňa má tri vyhliadkové terasy, každý si príde na svoje. Obec Terchová je odrazu ako na dlani, vidieť z nej na každý smer. Vyhľad je smerovaný aj do Vrátnej doliny a všade kam vaše oči dovidia. Trasa na vežu bola normálna, až pri jej cieli je strmšie stúpanie, ale bez problémov to zvládnu aj deti. Terchovské srdce odporúčam všetkými desiatimi.

Za zmienku stojí Kostol sv. Cyrila a Metoda, v ktorom sa nachádza krásny drevený betlehem. Je nielenže veľký, ale aj hrá a postavičky sa pohybujú a ešte krajšie svieti.



Cieľom  našej cesty bolo aj Múzeum J. Jánošíka. Čakali sme síce nejaký maličky rodný domček, pravdou je, že toto múzeum sa nachádza pri obecnom úrade, resp. v jeho budove. Doteraz sme navštívili všetky atrakcie bez poplatku, iba tu zaplatíte 2€ a deti do 6 rokov zadarmo. V múzeu vám pustia krátky film o živote J. Jánošíka, kde sa narodil, žil i pôsobil. Potom si môžete pozrieť expozíciu, ktorá ponúka rôzne zaujímavosti z jeho života.




Iba 6 km od Terchovej je Vrátna dolina, ktorú sme nemohli obísť, už len kvôli lanovke, na ktorú sa deti vždy veľmi tešia. Žiaľ, ani tento raz nám počasie neprialo, ale vôbec nás to neodradilo. Veď počasie v horách je nevyspytateľné.


V Terchovej môžete nájsť ešte gazdovský dvor s mini zoo, pre deti ako stvorené. Celkom blízko sa nachádzajú aj ďalšie možnosti na výlety, napr. aj Jánošíkovské diery, ale to až pre väčšie deti.

Ubytovaní sme boli v rezorte Drevenice - Vŕšky, chceli sme samostatnú chatu a toto nám absolútne vyhovovalo. V rezorte sa nachádza pivovar i detské ihrisko, takže aj deti aj dospelí si prídu na svoje.

Čo poviete na takýto výlet? Ako sa Vám páči Terchová? Boli ste už tu?

*m

Pre viac fotiek ma môžeš sledovať na instagrame. Budem len rada a poteší ma to!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára