19. 6. 2021

Zaujímavosti na Liptove & Kvačianska dolina & recenzia Apartmánového domu Lea

Prichádza čas výletovania  a cestovania za dobrodružstvom, slniečko nám praje, tak šup-šup za zážitkami.

Všetko, čo potrebujeme je čas a chuť a trošičku finančných prostriedkov. 

Liptov netreba nikomu predstavovať. Myslím. Dúfam. Liptov hýri rôznymi atrakciami a každý rok prináša aj niečo nové. Ani tento rok tomu nie je inak. Je pravda, že  sú atrakcie zaujímavé, zaujímavejšie i najzaujímavejšie. Určite si každý nájde to svoje.

My sme navštívili Liptov niekoľkokrát. Tento kraj Slovenska sa nám páči a vždy sme vedeli nájsť niečo nové, čo sme ešte nevideli.

 

Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy

V Kvačianskej doline sme  s manželom boli pred desiatimi rokmi a veľmi som túžila vziať tam aj deti. Je to nádherná časť Liptova, ktorá vás chytí za srdce. Tentokrát sme zvolili menej náročnú turistiku. Vtedy sme si dali riadny zaberák a prešli sme z Prosieckej doliny do Kvačianskej doliny a naspäť cez  Kvačany do Prosieku. To sme už nohy za sebou ťahali, bola to 7 hodinová túra a nám sa už zdalo všeličo.

Teraz sme zaparkovali v dedine Veľké Bórové pri cintoríne. Keď vojdete do dediny, smerové tabule vás budú navigovať doľava. Je to malá dedinka, nie je možné zablúdiť. Od cintorína sme sa teda vybrali k mlynom, celou cestou som mala akýsi zvláštny pocit, až neskôr som zistila, že som sa zabudla prezuť do turistických topánok a tak som išla v teniskách. Ešteže terén nie je náročný a v pohode ho zvládnu aj deťuchy. Nenáročnou, pokojnou chôdzou sme sa dostali k Ráztockému vodopádu, ktorý sme si nechali na obhliadku cestou späť. 

K mlynom sa dostanete cez drevenú lávku, ktorá otvára celú krásu tejto krajiny. Po pár krokoch sa ocítate v blízkosti mlynov Oblazy. Celá oblasť pôsobí veľmi pokojne, sadnete si na lavičku alebo len tak na deku a vnímate ten pokoj. Okolo vás sa bez zábran pohybujú kozy, sliepky i mačky. Sú veľmi prítulné a je jasné, že sú zvyknuté na turistov. Deti ich začali kŕmiť trávou, no tú nechceli, ale kozička strčila hlavu do ruksaka a vybrala si rožok, ktorý bol určený pre piškoťáčku. Adel neostávalo nič iné ako sa s kozou podeliť. Bolo to milé a zábavné. 

Vstup do mlynov je zadarmo a však môže prispieť dobrovoľnou sumou, poprípade kúpiť si na tomto mieste suvenír. POZOR, PONDELKY SÚ MLYNY ZATVORENÉ!!! O mlyny sa starajú dobrovoľníci. Po prehliadke a oddychu som ešte rodinku vytiahla na vyhliadku Malý Roháč, ktorá tu pred destiatimi rokmi nebola, predsa sme ju nemohli vynechať. Na vyhliadku vykročíte vpravo dokopca, keď vyjdete od mlynov. Po cca 15 minútach nájdete tabuľu s názvom vyhliadky. Vyhliadka ponúka krásny pohľad na dolinu a Tatry. Naspäť sme išli rovnakou trasou.

Na mieste parkoviska na kopci je reštaurácia, kde sme sa najedli, a vtedy mi to došlo. Tu sme už boli, tu sme už jedli. S mužíčkom sme pospomínali na naše prvé spoločné zážitky.











Liptovská Mara

Posedieť, vypiť si kávu, hádzať kamienky, pozorovať otúžilcov, či okúsiť samotné kúpanie (samozrejme v lete), to si môžeš užiť pri Liptovskej Mare - Sielnická zátoka, ktorú nájdete na ceste 1. triedy v smere od Liptovského Mikuláša do Bešeňovej.  Stačí len zaparkovať a nasávať pokoj. Tak sme urobili, aj keď nás vyhnal dážď, bolo príjemne. Počas sezóny sa tu dá okúpať, požičať si rôzne plavidla. Sielnická zátoka ponúka pokojný oddych. 

Dom hore nohami

Dom hore nohami sa nachádza medzi Liptovským Mikulášom a Tatralandiou. Poviem vám, na prvý pohľad zaujme, no keď sme vošli dovnútra, nebolo mi všetko jedno. Keďze bolo všetko naoak, miestami mi bolo nepríjemne až zle, stabilita minimálna, i deťom nebolo všetko jedno. Dom je totiž naklonený a môže sa vám aj hlava zatočiť.

Oveľa viac nás zaujal exteriér tohto vtipného prevedenia domu. Vstupné ponúka aj prehliadku lietadla, do ktorého si môžete sadnúť i vŕtulníka, ktorý nás zaujal. Policajné auto vo vzduchu bolo tieť zaujímavou atrakciou. 

Vstupné do areálu je 6 eur/dospelý a 4 eurá/deti. Čo viac dodať? Snáď len to, že mne stačilo raz, deti by išli aj viackrát.

 

Recenzia k ubytovanie Apartmánový dom Lea

Ubytovanie som našla na booking. Apartmán Lea sa nachádza priamo v meste Liptovský Mikuláš, 5 minút od centra mesta. Poviem vám, ani som netušila, že tak dobre som našla. Ubytovanie bolo krásne, čisté, prostredie nádherné, vonku na dvore bol domček so šmýkľavkou a hojdačkou pre deti, pingpongový stôl i pieskovisko. Jednoducho majitelia počítali s hrami pre deti i dospelých.  V ponuke je aj bazén, no v tom čase ešte nebol funkčný. Parkovanie je vo dvore. Ubytovanie stálo 136 eur na dve noci, postele boli pohodlné, deťuchy i my (rodičia) sme mali samostatné izby, kuchynka bola plne vybavená, čo mi prekážalo je ostrosť nožov. Tie by bolo treba naostriť. Každý apartmán má inú tému, my sme boli v námorníckom apartmáne, ktorý majitelia dokonalé upravili, zmysel pre detail bolo vidieť v každej izbe. Majitelia boli ústretoví, aj keď sme chceli opekať.

 Apartmánový dom Lea jednoznačne odporúčam, ktovie možno nás tam vietor ešte zaveje.








Boli ste už na Liptove? Čo sa Vám najviac páčilo?

Napíšme si navzájom tipy a inšpirujme sa.

S láskou   *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára