23. 12. 2017

Prečo sa zmenil môj postoj k Vianociam

41. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

 Neznášala som ich! Akonáhle sa blížilo to strašné vianočné obdobie bola som zúfala, deprimovaná a bezhranične nevrlá. Vianoce robia ľudia a istú dobu som považovala toto obdobie za veľmi utopické, najradšej by som bola, keby táto časť roka neexistovala. 
Vianoce sú náročným obdobím pre ženy. Obdobie plné stresu, nervozity, nepohody. Málokedy sme doma na Štedrý večer mali pokoj a pohodu, mamina bola skôr nervózna, v ten deň musela ešte pracovať, potom bolo treba pripraviť večeru pre 9-člennú rodinu a pritom sa tváriť, že je to ten najšťastnejší deň v roku. Pretože ona má v ten deň aj narodeniny. No áno, katastrofa. Všetky darčeky pokope! Nebola to najideálnejšia atmosféra vo vianočný čas. 
Boli sme štyri malé dievky a aj sme sa snažili pomôcť, ale určite to poznáte, nikdy sme neurobili to alebo ono podľa jej predstáv, a tak čím bližšie k štedrej večeri bolo, tým sa napätie dalo viac krájať. I otec vedel poriadne priliať do "kotla". Často, ak nie každýkrát mali práve v ten deň poľovačku a viete ako to chodí s poľovníkmi. Prídu nevedno kedy a v akom stave. Spomínam si, že boli Vianoce, kedy pol hodiny pred večerou kapor plával vo vani. My ako deti sme sa z neho tešili, no mamine vtedy určite nebolo do smiechu. 
Zažili sme rôzne Vianoce, menili sa spolu s našim vekom. Ako deti sme boli plné prekvapenia, čo nám Ježiško prinesie a či nám vôbec niečo prinesie. Oranžová premietačka, na ktorej nám otec premietal rozprávky je pre mňa doteraz top zážitkom. Vyrástli sme, pochopili sme, že darčeky kupujú rodičia, potom nám dávali peniaze, aby sme si niečo kúpili. Už nebolo počuť radosť, smiech, ikry v očiach pri rozbaľovaní darčekov, lebo sme vedeli, čo dostaneme. Prišlo obdobie, kedy sme vlastne ani nemali chuť ísť k stromčeku. Dospeli sme a zabudli sme sa tešiť.

     A potom sa všetko zmenilo! Do života mi zavítali  deti. A odmietla som mať "takéto" Vianoce. Príchodom deti sa veľmi veľa zmenilo, priniesli nám (aj mamine) do života smiech, slzy šťastia i radosti, pokoj, pohodu, pretože tie nevinné detské duše vedia prejaviť nefalšovanú detskú radosť, ktorá rozohreje každé srdiečko a nenechá suché žiadne oko. Naši mali huncúti nám vedia poriadne  poštekliť kútiky úst bez toho, aby niečo robili. Sú pre nás tým najväčším darčekom na svete. Momentálne si to veľmi užívame a tešíme sa spolu s nimi. Sme plní radosti i prekvapení, pretože nikdy nevieme ako zareagujú. Len si predstavovať môžeme ako sa budú zajtra tešiť z darčekov, ako budú s radosťou rozdávať každému darček, ako budú rozbaľovať a dúfať, že tam bude práve tá ich  hračka, po ktorej tak veľmi túžili, ako budú skákať, kričať od radosti, ako prežijú úplne iný večer ako ostatné večery. Budeme sa môcť tešiť s nimi a prežívať radosť ako keď sme boli malými deťmi. Aspoň na chvíľu sa vrátime do tých neskutočne krásnych, absolútne dokonalých detským čias. 
Tento rok to bude ešte zaujímavejšie. Odrazu bude mať babička plný dom, v ktorom bude pobehovať 5 párov detských nožičiek. O zábavu bude mať na sto percent postarané.
Som rada, že spolu s mojimi deťmi môžeme prežívať to krásne čarovné vianočné obdobie. A tak si zo srdca želám/ aj Vám želám, aby sme mali vždy na seba čas, aby sme chvíle strávené spolu prežili v láske, radosti, pohody, smiechu, pokoja i nehy. Aby sme sa stále posúvali správnym smerom, aby sme vedeli odpustiť i poradiť, aby sme sa tešili jeden z druhého, aby sme pokojom naplnené vianočné dni prežívali počas celého roka, lebo čas nemá nikdy čas. Aby sme spoločné dni prežívali tak, aby to stálo za to, aby sme raz neľutovali, že sme niečo spravili, či nespravili, aby sme si uvedomili, že život sa oplatí žiť, pretože všetky vzostupy i pády nás posilňujú a tvoria z nás človeka s charakterovými črtami. 

Prajem Vám všetkým pokojné prežitie vianočných sviatkov  *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára