21. 12. 2017

Vianočné ozdoby na poslednú chvíľu

     Veľa veci si robím doma sama a snažím sa recyklovať, ale určite by som to nezvládla robiť, keby som aj pracovala. S nástupom materskej dovolenky som pootvorila nové dvierka, také tie kreatívnejšie, po ktorých som stále túžila, no akosi som sa nikdy neodhodlala alebo skôr nenašla si čas.
Obdobie Vianoc je na využitie kreativity najideálnejší. Dokonca aj s deťmi dokážete vykúzliť čarokrásne ozdoby či dekorácie. Samozrejme, ak vám nebude prekážať, že nebudú veľmi dokonalé ako tie z obchodu.

Vianoce už predsa len klopú na dvere a ja vám  prinášam pár rýchlych vianočných ozdôb na vianočný stromček. Kto nemá čas a všetko robí na poslednú chvíľu, týchto pár originálnych nápadov dokáže urobiť spolu s deťmi za pár minút. Sú hlavne nenáročné a nepotrebujete kupovať hŕbu materiálov z obchodu.

My síce vianočný stromček máme snáď aj tri týždne, ale niektoré ozdoby som doplnila postupne. Zunoval sa mi biely stromček, teda s bielymi ozdobami a tento rok som vsadila na úplne inú nôtu. Veľa z ozdôb je handmade.



1. Na výrobu tzv. lízaniek potrebujete: kartón, lepidlo (ja používam Herkules), motúz, nožnice, stuhu, špendlík.
Z kartónu vystrihnete lízatko, ktoré obtočíte motúzom, na oboch koncoch pridržíte lepidlom, aby motúz držal. Nakoniec zo stuhy vyrobíte mašličku, ktorú buď prilepíte alebo pripnete špendlíkom. Hotovo! Za 30 minút dokážete urobiť aj desať takýchto ozdôb. Na stromčeku vyzerajú krásne a určite sa nestratia ani susedovmu oku.


2. Pri výrobe jelenej ozdoby potrebujete: výkres, staré noviny alebo starú knihu, nožnice, lepidlo, motúz, lepiacu pásku alebo tavnú pištoľ.
Z výkresu si vystrihnete hlavu jeleňa, ktorú si predtým môžete vytlačiť. Obkreslíte niekoľkokrát, na to nalepíte staré noviny alebo list z knihy, na ktorej už vidno zub času, počkáte kým vyschne lepidlo, znova obstriháte noviny, prilepíte motúz lepidlom, lepiacou páskou alebo tavnou pištoľou. Hotovo.
Táto ozdoba trvá trochu dlhšie ako predchádzajúca, no môžu sa tu pokojne zapojiť aj deti, napr. nanášať lepidlo a lepiť noviny.


3. Fotografie ako vianočná ozdoba. Potrebujeme: fotografiu, farebný papier, nožnice, výkres alebo kartón, lepidlo, stužku.
Verím, že máte doma (aj) vytlačené fotografie, nielen v elektronickej podobe, ktorú vystrihnete do kruhu. Z farebného papiera, podľa uváženie, nastriháte 2 cm pásiky, ktoré zložíte do harmoniky, spojíte dve "harmoniky" lepiacou páskou, vytvoríte kruh, ktorý musíte spevniť kartónom alebo výkresom z jednej strany, aby kruh držal. A z druhej strany nalepíte fotografiu vystrihnutú v tvare kruhu. Kruh by mal byť menší ako koliesko z harmoniky, aby bolo vidno farebný papier. Nalepíte stuhu alebo motúz a hotovo. 
Takúto vašu originálnu foto nenájdete v žiadnom obchode a znova môžete zapojiť deti.



4. Šišky. Potrebujeme: šišky, tavnú pištoľ, stuhu, poprípade bielu akrylovú farbu.
Niekedy stačí, ak šišky len tak položíte na vetvičky stromčeka a aj tak to bude vyzerať efektne. Môžete však šišky namaľovať bielou farbou a na vrch prilepiť stuhu, aby ste ju mohli zavesiť. Hotovo. Aj táto ozdoba je veľmi rýchla.


Robíte alebo vyrábali ste niekedy ozdoby na stromček, alebo sa skôr spoliehate na obchody? Mne sa osvedčilo, že ak si ozdoby urobíme viac si ich vážime a nemôže sa stať, že podľahnú trendom.

Pekný predvianočný deň *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára