29. 11. 2018

Hrám sa - hráš sa - hráme sa

57. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

     Hra je najdôležitejšou činnosťou pre dieťa. Pri hre si osvojuje jednotlivé návyky, rozvíja fantáziu či predstavivosť, vyjadruje  svoje emócie. Hra je základom detstva a podporuje kreativitu dieťaťa. Prostredníctvom hry spoznávajú svet, ľudí okolo seba, učia sa, čo je dobré a čo zlé. Hra vytvára vzťahy medzi ľuďmi, pomáha sebarealizácie. Naučiť deti hrať sa nie je jednoduché a vyžaduje veľa času i trpezlivosti. Mám to šťastie, že moje deťuchy sa vedia hrať. Jasné, že sa to museli naučiť a netrvalo to krátko, ale čas stravený hrou spolu s nimi prinieslo ovocie. So Šimonom sme sa hrali stále. Až kým sám nepochopil "pravidla" hry, a nezačal sa hrávať sám. Postupne sa stále častejšie stávalo, že sa chcel hrať sám. Aj teraz sa stane, že chce, aby sme sa s ním hrali aj my, ale vie sa zahrať aj sám. Nie je ani jeden deň, aby sa nehral. Dokonca aj keď niekde sme a prídeme až večer, potrebuje čas na hranie. Je smutný, že sa nepohral so svojimi hračkami. Niekedy mám pocit, že hračky by plakali, keby sa s nimi nepohral.



Pri piškote je to podobné, najprv sme sa hrali spoločne, no bolo to jednoduchšie, pretože veľa odkúkala od brata. Asi preto sa radšej hrá s autíčkami ako s bábikami. Hrali sme sa tak, ako deti chceli. Skúšala som všakovaké nové hry, no ak nemali úspech a Šimona či piškotu to nezaujímalo, nemalo to zmysel. Hra má by pre nich radosťou, aby mohli rozvíjať svoju fantáziu, cvičiť kreativitu a predstavivosť. 
Sú chvíle, kedy sa vedia zahrať spolu bez kriku a plaču. Trvá to síce krátko, ale zakaždým si to uvedomím. Vtedy nastane v byte ticho a ja si ho patrične užívam.

Som veľmi rada, že si moje deti osvojili hru ako bežnú činnosť dňa. Aj vďaka tomu viem uvariť, požehliť či upratať a nemusím to robiť v neskorých hodinách. Často mi síce pomáhajú a sami chcú pri varení miešať alebo ochutnávať, pri žehlení žehliť a pri upratovaní sa čapať vo vode. Ale aj tieto činnosti robia formou hry.

Dnešný hračkársky priemysel je tak presýtený, že často privádza rodiča do zúfalstva. Hračky sa stali miliardovým priemyslom a každá hračka má svoj príbeh či zameranie. Lenže koľko "zmysluplných" hračiek vaše deti zvládnu?!
Či už sa dieťa hra s autami alebo nejakými "zmysluplnými" hračkami je dôležité ho v tom podporiť. Nechcieť od neho niečo, čo sám nechce. Sami sme si tým prešli. Chcela som, aby sa Šimon hral aj s inými hračkami ako sú dopravné prostriedky, no sám si zvolil čas, kedy sme riešili hlavolali, či hrali domino a učili sa pri ňom druhy ovocia, sám začal stavať lego či balančné veže. Každé dieťa je individuálne, netreba porovnávať so susedovým dieťaťom, pretože každé dieťa vyniká v niečom inom. 

Blížia sa Vianoce a určite uvažujete, aká by bola správna hračka pre vaše dieťa. Predovšetkým majte na pamäti záujmy vášho dieťaťa nie to, čo sa vám páči, alebo čo sa vám hodí, tobôž nie to, čo majú všetci na fb či ig. Trendom sa stáva, že všetci majú rovnaké hračky, poličky či dekorácie v izbe. Ak nechcete zažiť plačúce dieťa pod vianočným stromček, pozorujte jeho záujmy, vnímajte jeho potreby a z toho množstva hračiek vyberte to najlepšie. U nás by neboli Vianoce bez dopravného prostriedku a to si tam obaja nájdu.

Na záver vám ponúkam pár tipov na hračky pre deti od 1 roka. U nás mali najväčší úspech a vidno to aj pri opotrebení.

1.  Drevené hračky - vláčik, zatĺkačky
     Vždy máte lacnejšiu a drahšiu verziu, je len na vás čo si vyberiete. Drevený farebný vláčik z Dráčika, z Minilove, z Eduhračky. Zatĺkačka značky Woody, z Minilove.


2. Tatra a odrážadlo
    Tatru na vozenie musí mať snáď každé dieťa. Doteraz je to top hračka na vonku. Odrážadlo, aké máme my som nenašla, no určite odporúčam, nie príliš vysoké a dostatočné široké, aby malo stabilitu. Na nete som našla toto.

3. Kocky
    Kocky akéhokoľvek druhu či veľkosti budú mať úspech. Z kociek sa stavajú veže, hrady, garáže, cesty, parkoviska, varí sa z nich. Sú neskutočne variabilné. V ponuke sú drevené, drevené a drevené, potom stavebnice.

4. Knihy, leporela
    U nás mali v tomto veku najväčší úspech knihy so zvukmi. Napr. tieto, často majú aj v Lidli podobné knihy.
     Leporelo má svoje čaro, rozvíja zároveň fantáziu detí, aj pomocou leporel sme si stavali ohrady či cesty. Leporelo nájdete tutu.
     Veľký úspech  u nás majú knihy, ktoré ukrývajú nejaké tajomstvo, napr. ako táto kniha (Zábava pri jazierku), kde môžu deti vysúvať časti knihy a dozvedia sa znova niečo iné, tajomné. V tomto veku sa najviac osvedčili knihy s obrázkami, ako "Naša prvá knižnica", ktorá obsahuje malé knižky. Najideálnejšie sú knihy s obrázkami, kedy začnú opakovať zvuky a slová.

5. Autá, bábiky
    Na trhu nájdete celú paletu autíčok malých i veľkých, je na vašom drobcovi, čo sa mu páči. To isté platí pre bábiky, existujú látkové, plačúce, smejúce i bez zvuku. Veľkým trendom v súčasnosti je handmade tvorba, na sashe nájdete látkové bábiky rôznych tvarov, veľkostí. Nie je bábika ako bábika, tie nemusia mať len ľudskú podobu, veľmi pekné sú aj takéto.

6. Vodová maľovanka
     Tie sme objavili len nedávno, dostali ich deti ako darček, sú perfektné, vhodné aj do auta. Kúpite napr. tu, ja som im dokúpila z ebay.

8. Fisher price hrniec
    Hovoriaci hrniec, ktorý ponúka dve pesníčky, vkladajú sa do neho tvary (koláčikov) a popritom sa dajú učiť číslice a farby. Doteraz sa s ním malá piškota hrá.



Či už si niečo z mojich tipov na hračky vyberiete alebo nie, myslíte na to, že hrať sa bude vaše dieťa a nie vy, že hračky kupujete pre dieťa, nie pre seba. Nech ste akokoľvek iniciátivní pri rozvoji vášho dieťa, jeho potreby a záujmy dávajte na prvé miesto, a tak uvidíte úsmev pri vianočnom stromčeku i kedykoľvek keď sa bude hrať s hračkou. 

Krásny večer *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára