30. 9. 2018

Jedenásť tipov na výlet s deťmi po východnom Slovensku

     Prázdniny nám síce skončili, ale verím, že babie leto a pekná jeseň ešte k nám zavíta a my/vy budeme/te mať priestor na výlet so svojimi deťmi. Blížia sa však aj jesenné prázdniny a tiež nám politici dopriali o jeden deň viac sviatku ako po ostatné roky. Zaujímavé ako sa rýchlo vedeli zmobilizovať a rozhodnúť sa. A vždy je lepšie prežívať vzdor a neposlušnosť detí niekde na výlete ako v domácom prostredí? Že? Tak hor sa na zážitky!!!

     Ponúkam niekoľko tipov zväčša na jednodňové výlety s deťmi. Čo deti stopercentne záujme.


1. Červený Kláštor, splav Dunajca
     Červený Kláštor ponúka prechádzku po brehu rieky Dunajec, jej splav i cyklistiku. Návšteva samotného kláštora je zaujímavá tým, že veľká časť prehliadky je v exteriéry, kde sa deti môžu vyšantiť, pobehať, ale aj niečo naučiť, napr. jednotlivým bylinkám. Viac fotiek a informácií nájdete TU.

2. Nestville Park v Hniezdnom
    V Nestville Parku si príjdu na svoje rodičia i deti. Naozaj! Na začiatku som bola skeptická, že čo tam budú robiť deti, ale prehliadka je zaujímavá a pútava aj pre deti. Nestville Park je expozícia o Slovensku, predovšetkým o severnom Spiši, o histórií, tradíciách i dedičstve danej oblasti. Prehliadky sa konajú každú celú hodinu. Posledná prehliadka je o 16.00 hod. samozrejme so sprievodcom. Najprv sme zavítali k zvonici, kde sme vyskúšali Bartolomejov zvon, kde nás sprievodkyňa odfotila a na konci prehliadky odovzdala fotku. Najprv sme navštívili domčeky s jednotlivými remeslami. Pri kováčstve sme si mohli vyraziť mincu. Navštívite liehovar, kde sa vyrába samotná whisky. Dokonca aj Šimona zaujalo. Viac o tomto výlete som písala TU. Neďaleko je čokoládovňa, ktorú sa chystáme navštíviť nabudúce.


3. Dukla, pamätník, vyhliadková veža, bunkre (zemľanky)
     Pre milovník vojnovej techniky i histórie, ale aj pre ľudí a detí, ktorí chcú niečo nové a zaujímavé vidieť je Dukla ako stvorená na výlet s deťmi. Tento rok sme na tomto mieste a v bunkroch boli trikrát a vždy sa tam vedeli deti zabaviť. Sú zvedavé, prečo je tu takéto miesto, a tak sa aj učia o našej histórii. Tak čo navštívili ste už toto miesto?

O vyhliadkovej veži na Dukle sa môžete dočítať TU.

4. Vojenské múzeum vo Svidníku
     Chodila som štyri roky do školy vo Svidníku, no ani raz som nezavítala na toto miesto plné histórie. Teraz si to s deťmi kompenzujem, a keď tam nie sme minimálne raz do týždňa, tak to ani nie je týždeň. Často sa bicyklujeme a tu je naša pravidelná zastávka, už sme tu aj piknikovali, deti sa tu vždy vedia zabaviť. Predsa len detská zvedavosť nepozná hranice a často musia preskúmať všetky stroje, ktoré sú tam. Najväčší úspech ma mínomet, kde môžu sedieť a šoférovať, potom lietadlo a tak V3S. Určite odporúčam na výlet s deťmi. Neďaleko je aj múzeum, ktoré fanúšikov histórie určite zaujme a zároveň môžete výjsť aj na pamätník.

 
5. Vyhliadková veža Tokaj a tokajské pivnice
     Táto vyhliadková veža jednoznačne stojí za malé kuk. Je krásna, štýlová, majestátna, dokonalé stvárnenie tokajskej oblasti. Vyzerá ako sud a je z nej výhľad až do Maďarska. Viac sa dočítate TU.

 

6. Slnečný Majer
     Oázou pokoja, ale aj radosti uprostred prírody je Slnečný Majer. Deti sa tam vedia pohrať na ihrisku, uvidia hospodárske zvieratá, môžu sa povoziť na koňoch, viete si tam posedieť pri káva a chutnom jedle. Môžete sa pokochať krásnou prírodou, načerpať silu a inšpirovať sa do ďalšieho života. Boli sme tu už viackrát a písala som o tomto výlete podrobnejšie TU



7. Múzeum letectva, Košice
     Múzeum môžete navštíviť v peknom slnečnom počasí, ale aj keď bude sychravo. Väčšina exponátov sa nachádza pod strechov. Toto múzeum môžete navštíviť s deťmi rôzneho veku, jednoznačne zaujme všetky pohlavia. Nájdete tam lietadla, stíhačky, prístrojovú techniku, prezidentské lietadlá, ale aj automobily, ktoré na cestách bežne neuvidíte. Chlapci budú len achkať pri takýchto autách. Šimon by mal najradšej všetky doma a nevedel si vybrať, ktoré sa mu najviac páči. Veru, ani ja som sa nevedela rozhodnúť. Múzeum sa nachádza pri letisku v Košiciach a viac informácii o vstupoch sa dočítate na ich stránke.



8. DinoPark (Košice)
     Ktoré dieťa nemá rado zvieratá? Snaď žiadne! Ich blažený úsmev, keď môžu niektoré zvieratko pohladkať stojí za to. Je pekné poznať aj našu históriu a dinosaury jednoznačne do toho patria. Boli to zaujímavé, veľké zvieratá a je fajn, že ich deti môžu vidieť aj v skutočnosti, aj keď len ako nejaké makety. Pri niektorých zvieratách mi nebolo všetko jedno, senzor pohybu spustil zvuk, aký dinosaury vydávali, a v tom momente  sme len na seba pozerali, že čo???? DinoPark sa nachádza v zologickej záhrade v Košiciach.


9. Detská železnica Košice
     Tento rok majú u nás veľký úspech železnice a vlaky. Deťuchy by sa chceli voziť stále vlakom, akosi im neviem vysvetliť, že v našom okrese nie sú železnice a že k babke sa vlakom nedostaneme. A tak sme navštívili niekoľko železníc (o tom inokedy) a vozili sa na lokomotívach. Jednoznačne topkou je parná lokomotíva (v tom čase pre horúčavy nešla), pre deti je to neskutočný zážitok. Pre všetky potrebné informácie kliknite na stránku, kde sa dozviete, kedy parná lokomotíva jazdí. Trasa začína na Čermeli až po Alpinku, kde sa deti môžu pohrať na detskom ihrisku.



10. Bardejov a Bardejovské kúpele 
     Bardejov ponúka celé spektrum hier pre deti, blízkosti centra je hneď niekoľko detských ihrísk, námestie je prekrásne, plné histórie, ak výjdete na vežu, budete mať výhľad z vtáčej perspektívy.
Bardejovské kúpele dýchajú kúpeľníctvom, je tam veľa podnetov, kde sa deti môžu vyšantiť a pohrať sa. Zároveň spoznajú kúsok histórie .


11. Spišský hrad a Sivá Brada 
     Pri deťoch treba veľmi uvažovať, na aký hrad sa vyberiete. Je vhodný hrad, ktorý nie je príliš veľký, nemá priveľa schodov a je dostupný aj malým deťom. Naša piškota Spišský hrad zvládla v pohode, aj na vežu sa s radosťou štverala, náročný je len chodník na horný hrad po kĺzských kameňoch. Na hrade si vedeli deťuchy aj pobehať, vykúkať z "okien", skákať po delách i obdivovať zvierata ako sysle, ktoré pobehovali jedna radosť po dolnom nádvorí. Spišský hrad je unikátnym príkladom stredovekého kráľovského hradu a je zapísaný do svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Ak sa na hrade nestratíte, treba navštíviť aj tzv. Sivú Bradu.
     Sivá Brada leží kúsok od Spišského hradu, je to travertínový kopec, ktorý sa stále rozširuje a o ktorý sa stará neustále sa vyvierajúca mineralizovaná voda. Na kopci stojí kaplnka uprostred ničoho, ktorá dodáva miestu magickosť. Náš Šimon sa tam vedela pohrať, veď ktoré dieťa nemá rado vodu???

     Verím, že si nájdete miesto, kam sa na výlet vyberiete. Sú to tipy na jednodňové výlety spolu s deťmi.

Peknú deň prajem *m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára