4. 5. 2017

Láska - o láske - s láskou

28. ŽIVOT OBYČAJNEJ MATKY

     Je máj. Konečne! Je to jarný mesiac, no naivne budem dúfať, že sa z neho stane "letný". Zimy, chladu a dažďu už bolo naozaj dosť! Máj - samotný pojem vo mne evokuje teplo, veď sú to len tri písmená, z ktorým cítim ako mi slnečné lúče pália na chrbát... Máj - lásky čas ako sa hovorí. Prečo iba tento mesiac. Veď láskou máme žiť každý jeden mesiac v roku. Nevadí. Teraz môžeme prejavovať náklonnosť i na námestí, bez toho, aby sa poniektorí pohoršovali. Predsa je MÁJ. 
     Povery - nepovery, pravdy - nepravdy. Zas a znova sme sa s manželom nepobozkali pod rozkvitnutou čerešňou, a tak budem veriť, že ani tento rok neuschnem :-). (Nemala by som, veď už mám svojho vyvoleného.) Nestihli sme! Večer nás to aj napadlo, no nechcelo sa nám budiť deti, keď už konečne spali a susedia (Tomášovi kamoši) s nimi nechceli zostať, že čo budú robiť, keď sa zobudia (oni totižto deti nemajú). Potom manžela napadla myšlienka, že pôjde zrezať čerešňu a prinesie ju domov, teda pod balkón. To by sme aj do polnoci stihli. Možno. Ak by ho nezačala naháňať polícia, že v noci robí hluk. No neviem, neviem ako by to vysvetľoval. Takže to ostalo bez čerešne, bez bozku, ale za to s láskou, ktorú nosíme v srdci.




     Možno ju nedávame najavo každý deň, no vieme, že sme tu jeden pre druhého, v dobrom aj v zlom, v zdraví i v chorobe, v šťastí i nešťastí. Tak ako sme si to sľúbili. Naša láska sa zmenila, samozrejme to prvotné pobláznenie už dávno vyprchalo. Nie sme tak šibnuto zamilovaní, neusmievame sa priblblo za každého počasia, nepociťujeme motýliky v brušku, nemilujeme sa každý deň, no sme si vzácnejší stále viac a viac, lebo robíme iné veci, riešime iné problémy a tie sa týkajú predovšetkým našich dvoch najväčších lások  ŠIMONA a ADELKY. Čo by sme bez nich boli. Naša láska nabrala úplne iný rozmer. Oveľa väčší a krajší. Už neľúbime len jeden druhého, ale svoju lásku venuje aj našim dvom darom, ktoré nám život dal.



     Naša láska sa zdvojnásobila a niet krajšej lásky ako je rodičovská láska. Tieto naše zlostidla milujeme najviac na svete a neexistuje nič, čo by to zmenilo. Samozrejme, že nás vedia poriadne vytočiť, ale vzápätí láskou, ktorú nám dávajú na všetko zlé zabudneme. Čo môže byť viac ako túlenie sa o naše kvetinky, ako sa všetci v nedeľu natlačíme do postele, ako sa šantia v perinách, ako hladia naše líčka vo chvíli, keď to najmenej očakávame, ako nám darujú úsmev, keď vedia, že ich čaká niečo príjemné, napr. otec príde domov, ideme sa kúpať .... ach jáááj je toho neurékom.


     Určite bude pre nás mesiac máj rovnakým mesiacom ako ostatné mesiace v roku, pretože naša láska sa nemení v závislosti od striedania mesiacov či ročných období. Zvlášť materinská láska, budem tu pre ne stále. Mám koho milovať a verím, že aj naopak to tak je. Deti ľúbim so všetkými chybami, nedostatkami, huncútstvami, pretože sú moje (naše). Ďakujem veľmi pekne, že mi je umožnené cítiť takúto čistú LÁSKU. Že mi bolo umožnené byť matkou. Neexistuje nič viac. Vždy budú na prvom mieste. Láskou, nehou, radosťou, úsmevom ma nabíjajú každý deň. Aj keď večer "padám na hubu" a meliem z posledného viem, že ráno ma čaká nový deň s novými zážitkami, s láskou, ktorou má obdarúvajú a ani o tom nevedia... Láska je ten najkrajší cit, ktorý môžem pociťovať. Vedieť, že vás niekto miluje, že jeho srdce bije pre vás je neuveriteľný dar.


     Máj, jún či september nevinnú, krásnu, čistú materinskú lásku budem pociťovať rovnako. Dúfam, že vo vašom prípade je to tiež tak. Samozrejme mesiac máj mám rada, lebo je krásny z pohľadu prírody, ktorá sa už definitívne zobúdza po zime, všetko navôkol kvitne, vtáčiky štebotajú, na poliach sa pracuje, cítim vôňu trávy, no určite to nemení nič na mojej láske k deťom, manželovi, rodine.
Ako ste na tom vy? Bozkávali ste sa pod rozkvitnutou čerešňou?




Pekný májový deň *m




2 komentáre:

  1. Wau, prepáč, ale jeden z najkrajších článkov aké som na tomto bloku čítala, klobúk dole, aj slzičky mi vyšli. Nádhera.
    PS: chýba mi tam fotka s milovaným manželom :)

    OdpovedaťOdstrániť