30. 4. 2018

Červený Kláštor

     Neplánovane sme sa vybrali na plťky do Červeného Kláštora. Avšak nebola začatá ešte sezóna, plte púšťali len výnimočne, aj to s určitým počtom ľudí, štyri osoby (my) bolo málo a akosi nikto iní neprichádzal, takže sme to museli presunúť na inokedy, nevedno kedy. Išli sme len tak na blint, boli sme trošičku sklamaní, ale vôbec sme si neoverovali, či je alebo nie je sezóna, predpokladali sme, že je teplý víkend, tak všetko bude fungovať ako má.

A tak sme sa ocitli na výlete v pohraničnom Červenom Kláštore, kde sme navštívili detské ihriská. S deťmi je to tak! Program treba prispôsobovať predovšetkým im, prešli sme sa po moste a ocitli sme sa na poľskej strane, kde sa deti pohrali, poobdivovali sme krásy prírody a vybrali sme sa na kávu. Zhodou okolnosti sme trafili reštauráciu, kde mali aj detský kútik. Ideálne pre naše deťuchy, oni nevedia len tak posedieť, vždy musia niečo robiť.


Príroda je tam naozaj krásna, počasie nám prialo a my sme mohli poobdivovať slovensko-poľskú prebúdzajúcu jarnú prírodu.




Spontánnym nápadom bolo navštíviť Múzeum Červený Kláštor. Vrelo odporúčam všetkým akčným rodičom, ktorí chodia s deťmi radi na výlety. V priestore múzea je veľké nádvorie so studňou, slnečnými hodinami, kde si môžu deti pobehať. So spadnutých mníšskych domčekov sa vytvoril akýsi labyrint, v ktorom deti hľadali cestu alebo si predstavovali čo to tam vlastne bolo. V kláštore žili kartuziáni, ktorí viedli prísny asketický život, ich pôsobenie sa dátuje približne od 14. storočia. Ich rehoľa kladie dôraz na význam kníh, venovali sa predovšetkým odpisovaniu, výzdobe či viazaniu kníh, keďže rehoľné pravidlá stanovujú kázať Božie slovo rukami nie ústami. 
V 16. storočí sa do kláštora dostali kamalduti, ktorí podstupovali tiež prísnu askézu, ale venovali sa predovšetkým včelárstvu, hospodárstvu, pestovanie plodín, stromov či liečivých rastlín. Pomáhali liečiť chorých, preto aj pri každom mníšskom domčeku je záhradka s bylinkami. Deti sa tu vyšantili, pobehali a spokojne sme z tohto zaujímavého miesta odchádzali.



*m

3 komentáre:

  1. Milujem ten kraj. Este je pecka ist na cyklovylet do Sczawnice, bike si pozicias aj s cyklovozikom pre Adel- pre nas to bol min.rok super vylet!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chceli sme ísť na bike, no neboli sme spravne oblečení, aj časovo sme to zle vyrátali, ale chystáme sa niekedy.

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť